St. Historische Werf Edam

SHWE

menu

ONTSTAAN  WR167 

ONTSTAAN  WR167 Het verhaal : Van nul naar zes 

Een studentenvereniging uit Delft had in 1965 een houten botter gekocht, de BU130. Zoiets wilde een groepje studenten uit Wageningen ook wel en vond bij toeval een vervallen Wieringer Aak in Edam. Wijbrands had deze in 1911 gebouwd in Hindeloopen en vanaf 1912 had Titte Glashouwer ermee gevist als HI37 . In 1917 ging het schip over naar Wieringer vissers. De Aak heeft daarna jaren vanuit Den Oever gevaren als WR107 en was toen eigendom van de gebroeders Jan en Sijmen de Haan. Toen de zoon van Jan een garnalenkotter kocht in 1960, ging het nummer WR107 over op de kotter en omdat de nul gemakkelijk in een zes was te veranderen, werd de aak de WR167 .

Het groepje Wageningse studenten kocht het schip begin jaren zeventig en Manus Groot in Edam zette het schip droog voor een eerste hellingbeurt. Toen bleek dat de aak dringend aan groot onderhoud en vervanging van delen toe was. Aan de westoever van de Eems ligt Ditzum en daar is de bekende werf van Bültjer, daar moest het werk gebeuren. De hellingbeurt nam vier weken in beslag. Voor circa 15.000 Duitse marken werden onder andere spanten, gangen en het achterdek vervangen. Bültjer heeft in de loop der jaren het schip nog aanzienlijk verbeterd. In 1979 besloten de studenten de WR167 te verkopen, ze waren afgestudeerd en kregen andere prioriteiten. Maar, een leven zonder schip was voor sommigen echt geen leven en ze begonnen een nieuw avontuur, nu met een Deense houten galjas uit 1898, de Marieje . Na wat omzwervingen werd in 2010 de WR167 eigendom van Charlotte Verhaar en Victor Gerdes uit Amsterdam. Zij lieten het onderhoud altijd doen bij Scheepswerf Groot in Edam en besloten om de toekomst van het schip veilig te stellen door het te schenken aan de Stichting Historische Werf Edam (SHWE).

Historie WR167 - Bouwjaar 1911 

Historie WR167 - Bouwjaar 1911

De WR167 is een Wieringeraak, waarvan er nog maar weinig in hout resteren.

Door de toewijding van de vorige eigenaren van dit varende erfgoed blijft dit schip, en daarmee de cultuurhistorie die erbij hoort, bewaard; de geschiedenis blijft letterlijk in leven door het behoud en gebruik van de historische vaartuigen.

De aak werd gebouwd in opdracht van Stavenuiter te Wieringerwerf om op het Wad bij Wieringen te vissen. Men koos een aak vanwege de stevigheid en geringe diepgang. Er werd gevist op schelpdieren, platvis, garnalen en zeegras. De aak kreeg het visserijnummer WR107. In 1912 werd het schip al verkocht aan Meijert de Haan. In 1932 verkocht hij de aak aan de broers Jan en Siemen de Haan. Zij noemden het schip de Twee Gebroeders. Deze visten ermee tot 1964. Na 1964 heeft de aak nog een paar jaar gevaren als sportvisser. Het visserijnummer ging over naar de nieuwe kotter van de familie de Haan. De aak werd omgenummerd naar WR167. Dat deed men om maar een cijfer te hoeven veranderen. In 1969 werd het schip verkocht aan Jan Kees van Frayenhove. Hij haalde alle waardevolle spullen er vanaf en het schip belandde uiteindelijk in een sloot bij Purmerend. Een aantal studenten uit Wageningen heeft de aak gekocht, weer vaarklaar gemaakt en is ermee gaan charteren. De verdiensten daarvan werden gebruikt om het schip op te knappen. In 1980 is de aak gekocht door Jaap van Leersum. Hij heeft in de 30 jaar dat hij het schip heeft gehad veel gerestaureerd. In 2010 is het schip verkocht aan Charlotte Verhaar en Victor Gerdes die de WR167 in oktober 2020 aan de stichting historische werf Edam schonken.


Stuur e-mail



* Invoer verplicht
SHWE